zondag 6 juli 2008

Mozaïek van hommelhoven

Dat is Poperinge. Dat staat in een lied. Ik vind het een mooi lied.
Dus klopt het.

Jep, vandaag, de eerste zondag van juli is weer een hoogtepunt voor Pops. De Maria Ommegang gaat namelijk weer door de straten. De helft van Poperinge loopt er in mee, dus eigenlijk staat heel Poperinge nu op zijn kop.

De Maria Ommegang is er gekomen na een mirakel in 1400 en wat. Op 14 maart. Er werd een kindje dood geboren en dus in ongewijde grond begraven. Maar de ouders baden toen heel veel tot Maria van Sint-Jan. Na drie dagen werd het weer opgegraven en wonder boven wonder, het was levend! Het werd gedoopt en een half uurtje daarna stierf het weer. Het werd begraven in de kerk. Vele jaren later werd het gebeuren als mirakel herkend en sindsdien gaat de Maria Ommegang door de straten van Pops.

Niet dat er zo geweldig veel mensen zijn die erin geloven, maar ondertussen is het er wel nog altijd. En misschien geloof ik er wel in, gewoon, omdat heel veel mensen tegenwoordig enige vorm van geloof afkraken. En omdat ik graag rebel wil zijn. Want tegen de stroom inzwemmen, dat ben ik nu wel al gewend.

Geen opmerkingen: